Usmażą w Pile jajecznicę z 6000 jaj! Będzie rekord Polski? – GłosOnline

Usmażą w Pile jajecznicę z 6000 jaj! Będzie rekord Polski?

Czy Piła zapisze się na kartach Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości? Chcą tego organizatorzy nietypowego przedsięwzięcia. 15 lipca o godzinie 15. w Parku na Wyspie rozpocznie się smażenie rekordowej jajecznicy! Do patelni o powierzchni około 5 metrów kwadratowych trafić ma w sumie 6 tysięcy jaj. Przy okazji warto wspomnieć, że potrawy każdy będzie mógł spróbować. Ma jej wystarczyć aż na 3000 porcji.

Organizatorem tego nietypowego przedsięwzięcia jest Pilski Bank Żywności. W akcję włącza się również Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji, ponieważ gigantyczna patelnia stanie w Strefie Kibica.

Zależy nam oczywiście na pobiciu rekordu – przyznaje Mieczysław Augustyn, prezes Pilskiego Banku Żywności. – Tą akcją chcemy jednak przede wszystkim przekazywać pilanom, by nie marnowali żywności. Tym wydarzeniem chcemy również podziękować mieszkańcom Piły, szczególnie wolontariuszom za zaangażowanie się w zbiórki żywności oraz organizacjom pozarządowym, które rozdzieliły ponad 20 tysiącom osób żywność z unijnego programu – dodaje.

Obecnie obowiązujący rekord Polski w smażeniu jajecznicy ustanowiony został w 2013 roku. Wtedy zespół uznanego szefa kuchni Waldemara Załuskiego przygotował danie z 5 tysięcy jaj. Co ciekawe Waldemar Załuski przyłoży również rękę do próby bicia rekordu w Pile, gdzie pojawi się osobiście.

15 lipca na Wyspie spotkać będzie można również Matteo Brunettiego – Ambasadora Pilskiego Banku Żywności, finalistę 6. edycji programu Master Cheff.