Dzieje się. Lokalnie!

Jedne konkursy zakończone, inne rozstrzygnięte. Jedne projekty wybrane, inne już w trakcie realizacji. Dla Czarnkowsko-Trzcianeckiej Lokalnej Grupa Działania 2022 rok jest wyjątkowo intensywny.  

Dzięki uzyskaniu dodatkowych środków LGD rozpoczęła rok naborem dla osób zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności. Z 22 wniosków 19 zostało pozytywnie ocenionych oraz wybranych do realizacji. Kolejny nabór jeszcze w tym roku.  

Zakończył się już również konkurs “Aktywni Mieszkańcy” dedykowany lokalnym liderom społecznym działającym w organizacjach pozarządowych i grupach nieformalnych. Łącznie wpłynęły 23 wnioski w trzech kategoriach: “Turystyka, rekreacja i promocja”, “Kultywowanie dziedzictwa lokalnego” oraz “Inicjatywy lokalne na rzecz społecznej integracji”. Komisja konkursowa wybrała do realizacji 15 najciekawszych pomysłów. Z kolei w ramach konkursu ,,Opowiedz…” wybrano zwycięskie filmy promujące zrealizowane projekty. Nagrodzone filmy będą teraz walczyć o laury w ogólnopolskim finale.  

W piątek, 8 kwietnia, zakończono nabór wniosków w konkursie na Odnowę obszaru LGD, dzięki któremu mogą powstać nowe obiekty turystyczne lub rekreacyjne. Jeszcze do 6 maja organizacje pozarządowe i grupy nieformalne mogą składać wnioski do Lokalnego Konkursu Grantowego w ramach programu „Działaj Lokalnie” 

Czarnkowsko-Trzcianecka LGD jest również w trakcie kilku wspólnych projektów współpracy. Jednym z nich jest projekt „Szlakiem Ukrytych Skarbów” realizowany w partnerstwie z LGD “Kraina Trzech Rzek” w Obornikach, „Puszcza Notecka” w Międzychodzie oraz „Trakt Piastów” w Łubowie. W ramach projektu na terenie działania LGD powstało osiem wiat turystycznych, a dodatkowym elementem będzie mapa interaktywna oraz rajdy rowerowe.  

W trakcie jest również projekt “Kulinarno-owocowa promocja regionu”, którego partnerami są LGD Krajna nad Notecią oraz Lokalna Grupa Działania “Trakt Piastów”. Celem projektu jest szeroka promocja sadownictwa m.in. poprzez zaangażowanie lokalnych restauratorów do wykorzystywania w swoich kuchniach owoców pochodzących od lokalnych sadowników i plantatorów. Ma powstać także publikacja promująca lokalne sadownictwo.