Jedynka odzyska historyczny wygląd

Pilska „Jedynka” poddana zostanie renowacji, mającej na celu przywrócenie jej wyglądu do stanu pierwotnego. Przy szkole pojawi się także winda zewnętrzna, która umożliwi wejście do budynku oraz ułatwi poruszanie się po nim osobom niepełnosprawnym.

Prace budowlane w ramach ww. zadania będą miały na celu doprowadzenie obiektu do stanu technicznego i wizualnego tak, by wygląd zewnętrzny był jak najbardziej zbliżony do formy pierwotnej. Niezbędne będą prace związane z remontem elementów takich jak dach, kominy czy obróbki blacharskie. Dodatkowym, nowym i usprawniającym funkcjonowanie elementem obiektu będzie winda.

Szkoła Podstawowa nr 1 to dawna Szkoła Powszechna Ewangelicka. Została wybudowana w latach 1900 -1902. 1 maja 1945 roku w budynku zaczęła działać pierwsza powojenna szkoła w Pile. Rok później uroczyście poświęcono sztandar, budynek szkoły oraz nadano jej imię. W latach 50. i 60. w budynku działała nie tylko SP 1, ale również SP 3 i Szkoła Specjalna. Od roku 1966 budynek przy dawnej ulicy Buczka 11 zaczęła zajmować jednak wyłącznie Szkoła Podstawowa nr 1 im. Stanisława Staszica, zwana także „Jedynką” lub „Staszicówką”.

Placówka znajduje się w budynku pięciokondygnacyjnym (w tym piwnice i poddasze), w kształcie litery H. Oryginalnie w budynku są dwie klatki schodowe, do których wejścia znajdują się po stronie boiska, dodatkowo w częściach wschodniej i zachodniej znajdują się dwie dodatkowe klatki schodowe prowadzące na poddasza. W środkowej części budynku od strony północnej jest wejście główne, z współcześnie wykonanym zadaszeniem żelbetonowym i schodami obłożonymi płytkami gresowymi. Dach kopertowy pokryty jest dachówką ceramiczną w kolorze ceglastym, ponad nim znajdują się charakterystyczne, ozdobne kominy z cegły. W dachu niewielkie facjatki z oknami pozwalają na doświetlenie poddasza.

Elewacja jest w całości ceglana z detalami, np. attyki, gzymsy, częściowo nadproża. Współcześnie budynek pomalowany jest na zielono z białymi pasami i jasnobrązowymi akcentami. Renowacja ma jednak przywrócić jego pierwotny wygląd.

//źródło: Urząd Miasta Piła//